Körös Művelődési Ház és Könyvtár

Békésszentandrás

Röviden intézményünkről!

Az olvasás, a könyv mindig fontos szerepet játszott községünkben. A múlt században alakult körök alapszabályai erről tanúskodnak. Minden körnek volt könyvtára és könyvtárosa. Majd 1949-ben bezárták a köröket és a könyveket a Községházára kellett beszolgáltatni.

Ezután kezdett önálló életet a művelődési ház és a könyvtár. A Könyvtár 1960-ban alakult. Helye többször változott, költözni kellett. Az első hely a Községháza udvara volt, majd a művelődési ház kistermében kapott helyet. 1976 -ban a Széchenyi utca 22. szám alá, a volt MHSZ épületébe kényszerült. Mondhatnánk ez volt a fénykor, nemcsak a könyves dobozok érkezését nézve, hanem a programok, rendezvények számát is tekintve. Sok klub itt tartotta soron következő eseményét, pl. zenei klub, ifjúsági klub. 1987 – ben az utca elejére költözött, a 10. szám alá. Ez az épület már nagyobb volt, könnyebben lehet berendezni, elkülöníteni az egyes részeket a könyvtáron belül. Még mindig sok könyv és újság járt, bár már adódtak nehézségek, pl. a fűtés. 1995 tavaszán, egy gyors döntést követően a volt pártházba kellett átpakolni. Itt már nem lehetett nagyobb rendezvényeket tartani, a gyermekfoglalkozások is akadályba ütköztek. Már könyvet sem lehetett rendelni, a fűtésről nem is beszélve.

A művelődési ház a volt Katolikus Kör helyén kapott helyet, ahol most is van, István király u. 16. Élte a maga életét, de mindig összefonódott sorsuk, a programok, rendezvények miatt.  Mindig pezsgő élet volt a falak között. Sok és sokféle szakkör működött: pl. 1976-ban: báb, fotó, balett, néptánc, bélyeg,. Az ifjúsági klubosok élete egy külön kiállítást érdemelne. Amikor a könyvtár innen elköltözött a fotósok nagyon örültek. Ugyanis mindig a kis helyiség nélkülözése miatt szenvedett az épület. Ami még néha ma is gond, ha több rendezvény van egyszerre. Szarvas közelsége régen és most is sok fiatalt vonzz.

1995-ben összevonták jogilag a művelődési házat és a könyvtárt. Közben történtek helykeresések egy kulturális központ kialakítására, végül mégis a meglévőt bővítették ki, a művelődési házat. Az álom 2000. november 8-án valósult meg, amikor megtörtént az új épület avatása. Köszönjük! Valóban egy információs központ alakult ki. 2004 óta intézményünk egyben eMagyarország pont is! Igyekszünk a lakosság igényeit kielégíteni minden téren: könyvek beszerzésével, rendezvények szervezésével, különböző szolgáltatásokkal.

Reméljük, intézményünk szolgáltatásaival az információs társadalom részesei lehetünk!

Szeretettel várunk minden kedves idelátogatót!

Benedek Erika intézményvezető

 

Könyvtári nyitva tartás:

Hétfő:             8-16 óráig

Kedd:              8-16 óráig

Szerda:            8-16 óráig

Csütörtök:       8-16 óráig

Péntek:            8-16 óráig

Szombat:         10-12 óráig (iskolai időszakban)

A művelődési ház nyitva tartása a programokhoz igazodik.

A művelődési ház nagyterme községi kulturális, közéleti, családi rendezvények helyszíne. Befogadóképessége kb. 200 fő. A kisebb helyiségek civil szervezetek, egyesületek összejövetelére nyújt lehetőséget.

Általános tudnivalók a könyvtárról:

Beiratkozási díj: 400 Ft/év

Ingyenes:

 • 16 éven aluliaknak és 70 éven felülieknek,
 • könyvtárosoknak és közművelődési dolgozóknak,
 • pedagógusoknak.

Kedvezményes: 200 Ft/év

 • diákoknak,
 • nyugdíjasoknak,
 • munkanélkülieknek.

Kölcsönzési határidő 21 nap. Összesen nyolc darab dokumentum kölcsönözhető egyszerre.

Szolgáltatásaink

A könyvtár földszintjén:

 • beiratkozás, kölcsönzési adminisztráció, könyvtárközi kölcsönzés,
 • folyóirat-olvasó,
 • szépirodalmi terem,
 • fénymásolás, faxolás, szkennelés
 • események, rendezvények szervezése, egyeztetése,
 • terembérleti lehetőség intézése.

Az emeleten:

 • a könyvtár gyermekrészlege,
 • felnőtt szakirodalom,
 • olvasóterem,
 • internet használat, fogyatékosok, látássérültek számítógépe
 • Galéria.

A könyvtár Galériája az iskolások, az amatőrművészek és művészek kedvelt kiállító helye.

Elérhetőségünk:

5561 Békésszentandrás, István király u. 16.

Telefon/Fax: 66/218-660

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Békésszentandrás Kulturális Fejlődéséért Alapítványon keresztül (számlaszám OTP Szarvas 11733058-20012168, adószám: 19059473-1-04) mindenki támogathatja a művelődési házat és a könyvtárat.