„A könyvtár egy csoda. Ha valamire tényleg kíváncsi vagy, lépj oda a könyvespolchoz, és csak kövesd a megérzéseidet. A könyv a válasszal ott vár majd rád.”           (Lucien del Mar)

Üdvözlet az Olvasónak, Idelátogatónak! 

A könyvtárnak nevezett szellemi hajlék ajtaját az ember örök kíváncsisága nyitja. A nyitott könyvtár kitárul mindazok előtt, akik szenvedélyesen szeretik a könyvet, sorsukat, létüket az olvasás mentén képzelik el, a tudásnak eme barátságos és hívogató légkörében.

Az emberek és a könyvtár kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza. Különböző kultúrákban és történelmi korokban ez a megismerő, szellemi és lelki tevékenység – az olvasás – mindig is létfontosságú elfoglaltsága volt az emberiségnek. Az ízlés állandóan mozgásban van, az esztétikai értékek csatája folyamatos. Míg elődeink Shakespeare vagy Goethe művei előtt borultak le, ma Umberto Eco divatjának korát éljük. A különböző jellegű szövegek, az olvasott szerzők, a megismerés és gyakorlati alkalmazás más-más területei iránti érdeklődésünk szüntelenül változik.

Ugyanakkor századunk a tudás forrásainak változatosságával, a kulturális keretek újrafogalmazásával tűnik ki. Mind erősebb az új kommunikációs eszközök szerepe, a sajtó jelenléte mindennapi életünkben. Változatlan marad azonban a könyvek iránti szeretet, a bizalom csendes barátainkban, a könyvekben, amelyek képesek hangtalan földrengéseket elindítani a tudomány és műveltség világában; váratlan élményeket nyújtanak és fáradhatatlan sziréndalukkal csábítanak fellapozásra, továbbolvasásra.

Hiszem, hogy intézményünk részt vesz a lakosok és mindazok életében, akik élni tudnak az általunk nyújtott társadalmi, művelődési és szellemi lehetőségekkel. A tudás hordozójaként, a könyvtár része kíván lenni a közösségnek, nem csupán a mint a múlt jelképe, hanem mint az ember és a társadalom jövőjének fontos tényezője.

Várjuk kedves olvasóinkat, látogatóinkat lépjenek be intézményünkbe bizalommal!

Janikovszky Éva szavait idézem:

„A könyvekben minden benne van. Nemcsak a tündérek, a manók, a királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is, te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal. Benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség: ez mind elfér a könyvekben. Nyisd ki a könyvet! Megosztja veled minden titkát!”

Benedek Erika igazgató